Computer Eyewear naočare za kompjuter poseduju sočiva patentirane tehnologije za zaštitu od plavog svetla digitalnih uređaja, ali šta je u stvari plavo svetlo, gde ga ima I kako utiče na organizam I naše oči pokušaćemo da odgovorimo u ovom tekstu.

1. Šta je plavo svetlo

Plava svetlost jeste visoko-energetska vidljiva svetlost koja se inače nalazi svuda oko nas. Sunčeva svetlost je najveći prirodni izvor kako nevidljive ultraljubičaste, tako i vidljive plave svetlosti.

Pored sunčeve svetlosti, postoje i brojni veštački, unutrašnji izvori plavog svetla, uključujući osvetljenje sa ekrana kompjutera, smartfona, televizora….

plavo-svetlo-kompjutera

Plavo svetlo ima visoku energiju i može štetiti očima ukoliko ste dugo direktno izloženi izvoru ove svetlosti. Taj slučaj je upravo kada gledamo u ekrane digitalnih uređaja.

2. Uticaj plavog svetla na san

Prirodno plavo svetlo koje dobijamo iz sunca pomaže regulaciju biološkog ritma, odnosno regulaciju ciklusa budnosti I spavanja. Kada je dan naše telo dobija znake da treba da ostane budno upravo zbog plavog svetla, sa zalaskom sunca naše telo se polako priprema za san.

Pa zato kada gledamo u ekrane digitalnih uređaja u večernjim satima, izloženi smo veštačkom plavom svetlu, pa naše telo dobija lažne znake za budnost i dolazi do poremećaja biološkog ritma. Otuda povezanost korišćenja kompjutera I problema sa snom.

3. Oči ne mogu da blokiraju plavu svetlost

Prednje strukture ljudskog oka kod odraslih (rožnjača i sočivo) su veoma efikasni u blokiranju UV zraka da dođu do mrežnjače u zadnjem delu oka. U stvari, manje od jedan odsto UV zračenja od sunca stigne do mrežnjače, čak i ako se ne nose naočare za sunce.

S druge strane, gotovo sva vidljiva plava svetlost prolazi kroz rožnjaču i sočivo i stigne do mrežnjače (retine).

4. Izlaganje plavom svetlu može da poveća rizik od makularne degeneracije I katarakte u kasnijem dobu

Činjenica da plavo svetlo prodire sve do retine u zadnjem delu oka je važna, jer laboratorijske studije pokazuju da prevelika izloženost plavom svetlu može da ošteti ćelije u mrežnjači koje su veoma osetljive na svetlost.

Zbog ovoga mnogi oftalmolozi su zabrinuti da dodatno izlaganje plavoj svjetlosti preko kompjuterskih ekrana, smartfona i drugih digitalnih uređaja može povećati rizik od makularne degeneracije i katarakte kasnije u životu, pa čak I do trajnog oštećenja vida.

Iako određenu dozu plave svetlosti oko svakako prima, još uvek se ne zna koliko plave svetlosti je previše za oko.

5. Plavo svetlo doprinosi naprezanju očiju

Plavo svetlo se rasipa lakše nego drugi vidljivi zraci spektra, pa se lako može izgubiti fokus. Kada gledate monitore i druge digitalne uređaje koji emituju znatne količine plave svetlosti, ovo smanjenje fokusa smanjuje kontrast i može da doprinese naprezanju očiju.

Simptomi naprezanja oka:
✓ Crvenilo oka
✓ Peckanje i grebanje
✓ Osećaj peska(stranog tela) u oku
✓ Zamagljen vid
✓ Suzenje
✓ Umor u očima

naocare protiv plave svetlosti
Ce naocare za kompjuter

5. Kako se zaštititi od plavog svetla

Preporuka je da ne izlažete oči svetlu digitalnih ekrana duže od 3 sata dnevno, ali vrlo često to nije moguće kod većine korisnika zbog prirode posla. Za takve korisnike postoje naočare posebno dizajnirane za rad na kompjuteru koje blokiraju plavo svetlo. Jedne od takvih su i Computer Eyewear naočare koje možete naručiti preko našeg sajta ili ovlašćenih prodavaca. Za više inšormacija posetite https://naocarezakompjuter.com ili pozovite neki od brojeva telefona na sajtu.

Nadamo se da smo uspeli da odgovorimo na ključna pitanja vezana za plavo svetlo. Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete ih postaviti ovde.