BESPLATNA DOSTAVA ZA KUPOVINU 2 ILI VIŠE PARI NAOČARA
computer-eyewear-new-logo
plavo svetlo kompjutera 1

ŠTA JE PLAVO SVETLO?

plavo svetlo kompjutera 1

Plavo svetlo je deo vidljivog spektra  svetlosti, koje prirodno emituje sunce i služi da reguliše naše prirodne cikluse spavanja i budnosti, poznate kao cirkadijalni ritam.

Međutim, veštački izvori plavog svetla, kao što su ekrani telefona, računara i televizora, postali su sveprisutni u našem svakodnevnom životu. Zbog svoje visoke energije, ovo svetlo može nepovoljno uticati na naše oči i ritam spavanja. Posebno kod dece čije su oči još u razvoju.

Uticaj plavog svetla na san

Prirodno plavo svetlo koje dobijamo iz sunca pomaže regulaciju biološkog ritma, odnosno regulaciju ciklusa budnosti I spavanja.

Kada je dan naše telo dobija znake da treba da ostane budno upravo zbog plavog svetla, sa zalaskom sunca naše telo se polako priprema za san.

Pa zato kada gledamo u ekrane digitalnih uređaja u večernjim satima, izloženi smo veštačkom plavom svetlu, pa naše telo dobija lažne znake za budnost i dolazi do poremećaja biološkog ritma. Otuda povezanost korišćenja ekrana i problema sa snom.

plavo-svetlo-spavanje

Plavo svetlo zamara oči i izaziva glavobolju

Zbog svoje visoke energije plavo svetlo prodire sve do retine u zadnjem delu oka i rasipa se lakše nego drugi vidljivi zraci spektra, pa lako dolazi do zamora očiju, magljenja vida i gubljenja fokusa.

Simptomi naprezanja oka:

  • Umor u očima
  • Crvenilo oka
  • Glavobolja
  • Peckanje i grebanje
  • Osećaj peska(stranog tela) u oku
  • Zamagljen vid
  • Suzenje

Uticaj na razvoj budućih očnih problema

Prednje strukture ljudskog oka ne mogu da blokiraju plavo svetlo pa gotovo sva vidljiva plava svetlost prolazi kroz rožnjaču i sočivo i stigne do mrežnjače (retine).

Ova činjenica je važna, jer studije pokazuju da prevelika izloženost plavom svetlu može da ošteti ćelije u mrežnjači koje su veoma osetljive na svetlost.

Zbog ovoga mnogi oftalmolozi su zabrinuti jer dodatno izlaganje plavoj svetlosti preko ekrana digitalnih uređaja može da poveća rizik od makularne degeneracije i katarakte kasnije u životu.

Iako određenu dozu plave svetlosti oko svakako prima, još uvek se ne zna koliko plave svetlosti je previše za oko.

computer eyewear futrola

REŠENJE ZA PLAVO SVETLO!

Computer Eyewear naočare su dizajnirane da blokiraju štetnu digitalnu plavu svetlost kako bi pomogle u smanjenju negativnih zdravstvenih efekata koji su uzrokovani dugotrajnom upotrebom ekrana telefona, kompjutera, TV…

Computer Eyewear naočare nemaju dioptriju, a pored zaštite od plavog svetla, opremljene su i specijalnim toniranim filterima i antirefleks zaštitom koja smanjuje refleksiju ekrana na oči i zajedno omogućavaju očima da se opuste i pružaju im adekvatnu zaštitu.